Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας? Δώστε προσοχή!

Αισθάνεστε κόπωση και έντονη ανησυχία κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος νιώθει κουρασμένος. Οι διαταραχές ύπνου είναι από τα πιο συνηθισμένα παράπονα του δυτικού πληθυσμού στον γενικό γιατρό τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβλήματα ύπνου μπορεί να σχετίζονται και να επηρεάζουν σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Επίσης συνδέονται με την αδυναμία λήψης αποφάσεων, απόκτησης νέων γνώσεων και εργασίας. Έτσι, εάν εσείς ή κάποιος κοντινός σας αισθάνεστε υπνηλία και κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία και να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε:

• Ψάξτε για έναν ειδικό ύπνου, ευτυχώς οι γνώσεις σχετικά με τη σημασία του ύπνου αυξάνονται και υπάρχουν σήμερα άνθρωποι εξειδικευμένοι σε αυτόν τον τομέα που ακολουθούν προσεγγίσεις θεραπείας με αποδεδειγμένα αποτελέσματα, όπως η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία για την αϋπνία (CBT-Ι), η χρονοθεραπεία και η φωτοθεραπεία. Βεβαιωθείτε ότι ο θεραπευτής ύπνου που επισκέπτεστε έχει την κατάλληλη εμπειρία και υπόβαθρο! Πραγματοποιήστε έρευνα στο διαδίκτυο για τις σπουδές και το έργο τους, κάντε ερωτήσεις σχετικά με την εργασιακή τους εμπειρία και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για τη θεραπεία του προβλήματος. Βασικά μη διστάσετε να ρωτήσετε ό,τι σας απασχολεί. Είναι ένα πρόβλημα υγείας που θα θέλατε να ασχοληθείτε και όπως θα φροντίζατε να πάτε σε καλό γιατρό θέλετε να βεβαιωθείτε ότι θα πάτε σε κατάλληλο ειδικό για τον ύπνο.

• Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, αλλά μην δέχεστε τα φάρμακα ή συμπληρώματα ως λύση προτού δοκιμάσετε άλλες μεθόδους και αποκλείσετε άλλους πιθανούς παράγοντες! Παραδείγματος χάριν είναι καλύτερα να ζητάτε εξετάσεις αίματος προτού προχωρήσετε σε οποιαδήποτε θεραπεία, ειδικά αν γνωρίζετε ότι κοιμάστε αρκετά αλλά δεν αισθάνεστε ξεκούραστοι. Μερικές φορές ο βασικός λόγος του προβλήματος ή ίσως ένας από τους λόγους μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικός απο αυτόν που νομίζουμε, όπως για παράδειγμα η έλλειψη βιταμινών.

• Κλινικές ύπνου. Σε πολλά νοσοκομεία υπάρχει μια κλινική ύπνου ή ένα εργαστήριο. Ζητήστε από το γιατρό σας ή από τον θεραπευτή σας να σας παραπέμψει σε κάποια κοντινή κλινική. Εκεί μπορείτε να κάνετε μια μελέτη ύπνου (πολυσομνογραφία - PSG) για να συλλέξετε πληροφορίες σχετικά με τον ύπνο σας. Σε αυτή την εξέταση, κοιμάστε τη νύχτα σε ένα εργαστήριο που έχει δημιουργηθεί με ένα άνετο κρεβάτι. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα συνδεθείτε με ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG), το οποίο παρακολουθεί τα στάδια του ύπνου σας. Μια μελέτη ύπνου περιλαμβάνει και άλλες φυσιολογικές μετρήσεις όπως τα επίπεδα οξυγόνου, οι κινήσεις του σώματος και ο ρυθμός της αναπνοής. Από την εμπειρία μου, στις Κάτω Χώρες, οι κλινικές ύπνου διαθέτουν ειδικούς και εργαλεία υψηλής εξειδίκευσης. Από την άλλη πλευρά, θα ήθελα να σας συμβουλεύσω να επισκεφθείτε μια κλινική μόνο εάν έχετε ήδη δοκιμάσει να ακολουθήσετε τους κανόνες υγιεινής ύπνου αλλά το πρόβλημα σας παραμένει ασαφές και τα συμπτώματά σας επιμένουν. Ο λόγος που το προτείνω αυτό είναι επειδή οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες και οι ασφάλειες υγείας δεν παρέχουν πάντα κάλυψη (στην Ολλανδία).